THEATERVOORSTELLING DANSEN OP DER BOEDE De Osseberg Zeeland

UITNODIGING THEATERVOORSTELLING ‘DANSEN OP DER BOEDE’

STICHTING VALREEP SPEELT DANSEN OP DER BOEDE 26 mei 2024

Menigeen op Walcheren zal hem zich nog herinneren, de schrijver Martien Beversluis. Afkomstig uit Zuid-Holland, maar lang inwoner van Veere. In de Tweede Wereldoorlog daar zelfs burgemeester. En weten we niet meer exact wie hij was, dan kennen we nog wel zijn echtgenote, Jo Verstraate. Beter bekend onder haar schuilnaam, Dignate Robbertz, schrijfster van Jikkemien, Geertrui, de heks van Veere en Volk van Basalt, vlot vertelde verhalen uit de streek.

Over het leven van Martien Beversluis en Johanna Verstraate

Het doen en laten van dit echtpaar was en is niet onbesproken. Beversluis was achtereenvolgens Nederlands hervormd, socialist, communist, gereformeerd, lid van de nsb, sympathisant van de ss en antroposoof. Is Beversluis een idealist? Of gewoon een ordinaire opportunist, die met alle winden meewaait, in de hoop er beter van te worden? En wat is de rol van zijn vrouw? Hoe onschuldig zijn haar bijdragen in De Zeeuwsche Stroom, het nsb-blad hier te lande?

De Duitsers organiseren gedurende de oorlog op zondagmiddagen culturele bijeenkomsten op het landgoed Der Boede. Het echtpaar is daar regelmatig te gast.

In ‘Dansen op Der Boede’ vertelt Johanna Beversluis-Verstraate over haar man. En dus over zichzelf. Maar zien we het achterste van haar tong?

Lo van Driel schreef ‘Het ongerijmde leven van Martien Beversluis’. De voorstelling ‘Dansen op Der Boede’ is deels gebaseerd op deze biografie.

Tekst en regie: Rens Schot
Spel: Wilma Selen

U bent van harte welkom! 26 mei op Boerderijgalerie de Osseberg

Datum 26 mei 2024
Aanvang 15.00 uur
Toegang € 10,– inclusief consumptie.
Reserveren 0118 625284 of gmnieuw@xs4all.nl

Addy Nieuwenhuize-Harting
Boerderijgalerie de Osseberg
Singelweg 11, bij Sint Laurens
4364 LA Grijpskerke

Première was: 15 februari 2024 in B&B Der Boede, Koudekerke.
Voor de actuele speellijst: zie www.valreep.com
Informatie: Rens Schot 06-33165426

Vereniging Vrienden van het Lied

UITNODIGING CONCERT VRIENDEN VAN HET LIED 21 januari 2024

Zondag 21 januari 2024 – 15.00 uur

Henriette Feith sopraan, 
Lineke Lever piano, 
Sebastiaan van Halsema cello.

Programma ‘Dichter bij Rhijnvis’

Samen met pianiste Lineke Lever maakte sopraan Henriette Feith een programma rond Nederlandse dichters van eind 18e eeuw onder de titel Dichter bij Rhijnvis.

Het programma bevat muziek van componisten uit die tijd op teksten van Bilderdijk, Feith, Van Alphen, maar ook van Petronella Moens. En daarnaast composities uit de 20ste en 21ste eeuw van Jan Mul, Nicolaas Andriessen, Hans Schouwman, Theodoor Verhey en met het schitterende Bruiloftsmadrigaal  van Daan Manneke, recent door hem bewerkt voor sopraan, cello en piano.

U bent van harte welkom!
Aanvang 15.00 uur
Toegang € 18,– inclusief consumptie / VvhL gratis
Reserveren 0118 625284

Addy en Gerard Nieuwenhuize-Harting
Boerderijgalerie de Osseberg
Singelweg 11 bij Sint Laurens
4364 LA Grijpskerke

UITNODIGING ADRIE OOSTERLING

Kleinkunstprogramma

Zaterdag 25 november; Performer en kleinkunstenaar Adrie Oosterling speelt ‘Heeft de zondvloed een broer….’,
Een kleinkunstprogramma waarin de dierenfabels echt zijn, de vragen groot en ons gedrag zoals vanouds. Met een jingle om de moed erin te houden.

Aanvang 15.30 uur
Toegang € 12,50
Reserveren 0118 625284

U bent van harte welkom!

Addy Nieuwenhuize-Harting
Boerderijgalerie de Osseberg
Singelweg 11 bij Sint laurens
4364 LA Grijpskerke

Partizanen aan de Schelde, John Brosens | 9789401917513 | Boeken

UITNODIGING lezing auteur John Brosens 18-11-2023

Zaterdag 18 november Lezing door auteur John Brosens Hij neemt u mee terug in de tijd aan de hand van zijn boek ‘Partizanen aan de Schelde’. Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog over het verzet in Vlissingen en begint bij de overval van het distributiekantoor in Sint Laurens.

Aanvang: 11.00 uur
Toegang: € 12,– inclusief consumptie
Reserveren 0118 625284

U bent van harte welkom!

Addy Nieuwenhuize-Harting
Boerderijgalerie de Osseberg
Singelweg 11 bij Sint laurens
4364 LA Grijpskerke

Partizanen aan de Schelde

Het waargebeurde verhaal van het verzet in Vlissingen…

Over het verzet in Vlissingen tijdens de Tweede Wereldoorlog is weinig bekend. De mensen die erbij betrokken waren, gingen zorgvuldig te werk. ‘Wij zochten ernstige mannen en wij meden avonturiers.’ Iedereen had een schuilnaam. Er werden geen foto’s gemaakt.

Kaashandelaar Willem Poppe en koster Frans van Sabben, twee sleutelfiguren van de Vlissingse illegaliteit, deden er ook na de bevrijding in 1944 het zwijgen toe. Daardoor deden vanaf de jaren vijftig allerlei verhalen de ronde in de stad, veelal gebaseerd op aannames, zelfverklaard heldendom en aangedikte avonturen van familieleden.

In samenwerking met de Stichting Oorlogsverleden Vlissingen ontrafelde John Brosens de ware gang van zaken. Hij sprak met de nazaten van Poppe en Van Sabben en reconstrueerde de geschiedenis van het verzet in Vlissingen aan de hand van interviews, originele documenten en niet eerder gepubliceerd materiaal. Het resultaat is een spannend en waargebeurd relaas over moed, angst en intriges in de stad aan de Westerschelde die na de bevrijding vooral uit ruïnes bestond.

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789401917513
Ebook: 9789401917520
Uitgever: Omniboek

Aan het eind van 1943 werd een aantal ambtenaren van de distributiedienst van Sint Laurens, onder wie Willemse, aangewezen voor Arbeitseinsatz in Duitsland. Dat was voor hen aanleiding onder te duiken. Willemse beraamde toen het plan om het distributiekantoor van Sint Laurens leeg te halen. De distributiebonnen zouden dan beschikbaar komen voor onderduikers, die langs ‘normale’ weg daar niet meer over konden beschikken. De ‘kraak’ vond plaats op 29 december 1943. Er was een rijke buit, die voor het goede doel beschikbaar kwam. Willemse dook onder en verliet de provincie om elders voor Trouw te gaan werken. Hij had het werk op Walcheren aan mij overgedragen. Dat hield het vervoer en de verspreiding van het blad, het contact met de drukker en het onderduikwerk in.

Bron: J.P. van Alten in: De Wete, 2001

Lees meer over deze en andere acties in het onderdeel LKP

Na de April-Meistakingen in 1943 nam de anti-Duitse stemming sterk toe en daarmee de bereidheid ondergrondse activiteiten te ontplooien. Het aantal clandestiene bladen breidde zich uit, ondanks de scherpe repressie; ruim zevenhonderd mensen vonden door hun werk voor de illegale pers de dood. De ondergrondse pers verspreidde niet alleen illegale kranten, maar ook grote hoeveelheden brochures, pamfletten, gedichten, spotprenten en tekeningen. In het zicht van de geallieerde overwinning kregen illegale organisaties een massaal karakter en werd het verzet steeds gewelddadiger. Bevolkingsregisters en arbeidsbureaus werden opgeblazen, terwijl er honderden Duitsers, NSB’ers en verraders in de laatste oorlogsmaanden geliquideerd werden. Op verzoek van de Nederlandse regering in Londen hadden de grootste verzetsorganisaties (LKP, Raad van Verzet en Ordedienst) zich verenigd in de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Door achterdocht en afgunst kwam het echter niet tot een gezamenlijk optreden en bleef het bij individuele acties van de afzonderlijkegroepen.

Bron: Archievenwo2.nl

Het distributiekantoor aan de Noordweg A15 te Sint-Laurens. Het pand werd in 1914 gebouwd als hulppostkantoor door aannemer C. Roose, maar is al jaren geleden gevallen onder de slopershamer. Op het huidige adres (Noordweg 467) bevindt zich nu Garage Sturm autodealer annex garage.

(foto Frans Volmer)

Vereniging Vrienden van het Lied

UITNODIGING CONCERT VRIENDEN VAN HET LIED 12 november 2023


Zondag 12 november – Concert Vrienden van het Lied in Galerie de Osseberg

Ellen Valkenburg,sopraan en Maurice Lammerts van Bueren, piano.

Programma: Schubert, Berlioz, Copland, Diepenbrock, Satie en Barber.

Aanvang 15.00 uur
Toegang € 18,– inclusief consumptie. / VvhL gratis
Reserveren 0118 625284

U bent van harte welkom!

Addy Nieuwenhuize-Harting
Boerderijgalerie de Osseberg
Singelweg 11 bij Sint laurens
4364 LA Grijpskerke

UITNODIGING EXPOSITIE VAN BINNENUIT PRIJSGEGEVEN Galerie boerderij De Osseberg Zeeland

UITNODIGING EXPOSITIE ‘VAN BINNENUIT PRIJSGEGEVEN’

JACQELINE VAN BAALEN, kunstenaarsboeken MARJA DE LANGE, schilderijen oud-en-nieuw JOSE VAN LOON, textielkunst JEAN-PIERRE ROOSE, objecten SIMON WOUDWIJK, beelden in brons en hout

Donderdag 19 oktober t/m vrijdag 24 november 2023. En zaterdag 25 november speelt Adrie Oosterling.

Opening:

Donderdag 19 oktober 15.00 uur door de kunstenaars
Muzikale bijdrage: ‘Droezjba’ o.l.v. Elena Berdnikova: Fred Mes – 1e tenor, Peter-Paul Eppings – 2e tenor,
Adrie le Clercq – bariton, Henk Kersten – bas

Zondag 12 november Concert Vrienden van het Lied: Ellen Valkenburg, sopraan en Maurice Lammerts van Bueren, piano. Programma: Schubert, Berlioz, Copland, Diepenbrock, Satie en Barber.
Aanvang 15.00 uur Toegang € 18,– inclusief consumptie. Reserveren 0118 625284

Zaterdag 18 november Lezing door auteur John Brosens Hij neemt u mee terug in de tijd aan de hand van zijn boek ‘Partizanen aan de Schelde’. Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog over het verzet in Vlissingen en begint bij de overval van het distributiekantoor in Sint Laurens.
Aanvang: 11.00 uur Toegang: € 12,– inclusief consumptie Reserveren 0118 625284

Zaterdag 25 november Adrie Oosterling speelt ‘Heeft de zondvloed een broer….’, een kleinkunstprogramma waarin de dierenfabels echt zijn, de vragen groot en ons gedrag zoals vanouds. Met een jingle om de moed erin te houden.
Aanvang 15.30 uur Toegang € 12,50 Reserveren 0118 625284

U bent van harte welkom!
Addy Nieuwenhuize-Harting.

Galerie de Osseberg
Singelweg 11
4364 LA Grijpskerke, 
Zeeland

Droezjba zang kwartet Slavisch - Koor Srétenieje

UITNODIGING BENEFIETCONCERT VOOR OEKRAINE

UITNODIGING BENEFIETCONCERT  VOOR OEKRAINE –
ZATERDAG 14 OKTOBER 2023 – 15.00 uur

‘Droezjba’ is het Russische woord voor vriendschap

Wie zijn die vier zangvrienden?

1e tenor Fred Mes, 2e tenor Pieter-Paul Eppings, bariton Adrie le Clercq en bas Henk Kersten.

Droezjba is ongeveer 14 jaar geleden voortgekomen uit Zeeuws Byzantijns – inmiddels Slavisch – Koor ‘Srétenieje’ op initiatief van Elena Berdnikova. Zij is nog steeds de inspirerende zangcoach en begeleidster van het kwartet. Zij dirigeert meerdere koren en is sinds kort ook dirigent van Srétenieje.
Droezjba zingt liederen a capella, dus zonder muzikale begeleiding. Het repertoire bestaat uit Oost-Europese geestelijke liederen en volksliederen.

Er zijn regelmatig optredens, tijdens concerten van Srétenieje en op intieme, bijzondere locaties, zoals ‘Concert bij de Buren’ in Middelburg, ‘Kunstroute Koudekerke’ ,‘Veste Muziek’ in Goes en Cultuur uit de zak van Ellewoutsdijk.
I.v.m. de oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft Droezjba haar uitvoerend repertoire aangepast. De nadruk ligt momenteel op liederen uit de Oekraïne. Daarnaast heeft het kwartet een voorliefde ontwikkeld voor Georgische liederen.
Tijdens het optreden worden de liederen kort toegelicht door Elena Berdnikova.

door Droezjba o.l.v. Elena Berdnikova
Fred Mes, 1e tenor     Pieter-Paul Eppings, 2e tenor     Adrie le Clercq, bariton     Henk Kersten, bas
Programma: Liederen uit Oekraïne en Georgië
 
Volledige opbrengst voor Oekraïne – toelichting Elena Berdnikova
 
Van harte welkom!!
Galerie de Osseberg     Singelweg 11 bij Sint Laurens     Reserveren 0118 625284   

EXPOSITIE KWETSBAARHEID EN KRACHT Boerderij galerie De Osseberg Zeeland

UITNODIGING EXPOSITIE ‘KWETSBAARHEID EN KRACHT’

UITNODIGING EXPOSITIE ‘KWETSBAARHEID EN KRACHT’
– LEENDERT HOUTEKAMER EN KUNSTVRIENDEN

ADRI GEELHOED, schilderijen
LEENDERT HOUTEKAMER, beelden in steen, maskers
TIJS HUISMAN, beelden in brons
PIET KAMERIK, schilderijen, aquarellen, etsen

Expositie: Zaterdag 19 augustus t/m zaterdag 23 september 2023
Opening: Zaterdag 19 augustus 15.00 uur
Aan de vleugel: Rien Balkenende

Concert Vrienden van het Lied: Zondag 24 september 2023 (Organisatie: de Osseberg)
met Ellen Valkenburg, sopraan en Maurice Lammerts van Bueren, piano
Let op, andere locatie: Bewestenwege 29, ’s Heer-Arendskerke

U bent van harte welkom!
Addy Nieuwenhuize-Harting

In Boerderijgalerie De Osseberg bij Sint Laurens (Walcheren) is van 19 augustus t/m 23 september een expositie te zien met werk van vier kunstenaars. Het werk van beeldhouwer Leendert Houtekamer (in 2020 overleden aan de gevolgen van Covid) staat centraal. Zijn beelden hebben gezelschap van het werk van ‘kunstvrienden’ Piet Kamerik, Tijs Huisman en Adri Geelhoed. De titel van de expositie ‘Kwetsbaarheid en kracht’ verwijst naar het werk van Houtekamer: in zijn portretten komen beide eigenschappen aan het licht.
Opening van de tentoonstelling zaterdag 19 augustus om 15.00 u.
In de galerie is het boek ‘Levenswerk’ over Leendert Houtekamer te koop.
36 p. A4 formaat. Prijs €5,-.
Adres: Boerderijgalerie De Osseberg, Singelweg 11 (bij Sint Laurens) Grijpskerke.
Openingstijden: donderdag, vrijdag, zaterdag 14-17 u. en op afspraak.

Adri Geelhoed (1957) was eveneens een leerling van Kamerik, leerde van hem diverse tekentechnieken. Daarna werd hij in Tilburg een studiegenoot van Houtekamer. Vanaf 2008 exposeerden zij enkele keren samen (o.a. in De Osseberg), en de laatste jaren waren zij in ’s-Heer Hendrikskinderen buren.
Geelhoed heeft sinds de eeuwwisseling  als enig thema het Zeeuwse landschap.  Hij schildert dit in strakke vlakken en heldere kleuren. Met name de uitgestrektheid van het landschap interesseert hem, wat tot uiting komt in het gebruik van panoramische doeken. Zijn schilderijen zijn figuratief maar daarbij enigszins geabstraheerd. Naast Zeeuwse
landschappen schildert Geelhoed ook volledig abstracte composities.

Leendert Houtekamer (1956-2020) ontving zijn opleiding tot beeldhouwer in Tilburg in de jaren zeventig. Van begin af aan boetseerde hij portretten in klei. De vroegste zijn expressief van aard; zijn gipsen afgietsels zijn in de regel gekleurd, het einddoel was in principe een portret in brons.
Op zeker moment werd het werken in gips uitdagender, ook voor de eindwerken. Vanaf dan hebben de portretten een gladder uiterlijk. Ze lijken hyperrealistisch, hoewel er altijd een zekere abstractie is. Er ontstaan naast portretten complete mensfiguren, de beelden zijn vaker puur wit. Bij zijn modellen zocht Houtekamer naar verstilling. Zijn keuze voor het portret was weloverwogen: ‘Wat ik wil uitdrukken kan alleen via het gezicht. Ergens zijn het allemaal zelfportretten.’
Hij werkte in een atelier in Kloetinge en de laatste tien jaar in een oude school in ’s-Heer Hendrikskinderen. Houtekamer exposeerde niet vaak, het ging hem er niet om naam te maken. In Domburg staat van hem in de openbare ruimte het in steen gehakte portret van Dr. Hendrika Ghijsen. In de tuin van het Marie Tak van Poortvlietmuseum werden in 2020 zijn bronzen portretten tentoongesteld.

Piet Kamerik (1928-2019) deed zijn studie aan de Rietveldacademie in Amsterdam en ging daarna het onderwijs in. Hij was de tekenleraar van Houtekamer op diens middelbare school (CLVZ in Goes). In de tijd daarna was hij een grote stimulans voor hem, hij maakte onder andere twee films over het werk van Houtekamer.
Kamerik werkte naast het onderwijs in betrekkelijke stilte aan een eigenzinnig oeuvre dat bestaat uit werken in olieverf, aquarellen en etsen. Nooit heeft Kamerik zijn werk willen exposeren, daarin leek hij op zijn vriend Rudolf Hagenaar.
Belangrijk bij het werk van Kamerik zijn het ambachtelijke en het vakmanschap: nauwkeurige observatie ligt er aan grondslag, maar ook de verbeelding spreekt een woordje mee. Vaak heeft de voorstelling een zekere geheimzinnigheid. Al het beeldend werk weerspiegelt zijn liefde voor de natuur, vooral die van het Zeeuwse landschap, maar ook van Normandië en Zuid-Afrika.

Tijs Huisman (1945) is werkzaam geweest als docent kunstzinnige vakken in het HBO (Pabo). Daarnaast is hij beeldend kunstenaar en daarin toegespitst op het maken van kleine bronsplastieken. Naast het boetseren heeft hij zich het hele ambachtelijke proces van invormen, uitstoken, gieten en patineren eigen gemaakt. Met name het experimenteren met natuurlijke patins heeft hem verrassende resultaten opgeleverd. Op een enkel beeld na zijn alle werkstukken in brons gegoten via de ‘verloren was-methode’, d.w.z. dat er van elk werkstuk maar één uniek exemplaar bestaat.
Huisman woont en werkt in Stolwijk en exposeert regelmatig. Hij is voorzitter van KORF, een kunstenaarsvereniging waarvan ook Houtekamer enige tijd lid was.

Uitnodiging expositie Visie en Verkenning Boerderij galerij De Osseberg Zeeland

EXPOSITIE ‘VISIE EN VERKENNING’

Uitnodiging expositie ‘Visie en Verkenning’

EXPOSITIE ‘VISIE EN VERKENNING’ samen met Synagoge en Wandelkerk Middelburg

RUTH DAGAN, schilderijen op textiel
FRANS KEGELS, glas en brons
FRIDA VAN OVERBEEKE, glas en brons
MARIA VERBOOM, textielkunst
GERDA VROON, keramiek
GERJANNE WIERSUM, sieraden

Donderdag 6 juli t/m zaterdag 5 augustus 2023
Opening: Donderdag 6 juli 16.30 uur door de kunstenaars
Muziek: Maaike van der Heijdt, fluit
Singelweg 11 bij Sint Laurens
www.deosseberg.nl

Openingstijden galerie : do vr za 14.00 uur – 17.00 uur en na telefonische afspraak 0118 625284
Synagoge Middelburg do 6 juli t/m do 31 augustus / wo en do 13.00 – 16.00 uur – do 27 juli gesloten Wandelkerk ma t/m vr 10.00 – 17.00 uur za en zo 13.30 – 17.00 uur

Synagoge: Expositie Abraham Yakin, schilderijen – opening donderdag 6 juli 14.00 uur
Wandelkerk: Expositie Ruth Dagan, schilderijen op textiel en Abraham Yakin, schilderijen

Uitnodiging expositie 'VAN NATURE' de Osseberg Zeeland

UITNODIGING EXPOSITIE ‘VAN NATURE’

FREDERIKE DOELEMAN-(Fr), mono
types, keramiek JURGEN HERMAN-(Be),
schilderijen, objecten DIRK KOOPMAN-(Fr),
schilderijen ANNETTE HOGENBOOM-(Nl),
experimentele sieraden ANJA SCHREURS-(Du),
textielkunst MADELEINE ZWEERTS-(Nl), organische kunst

Vrijdag 19 mei t/m zaterdag 24 juni 2023
Opening: vrijdag 19 mei – 15.00 uur door de kunstenaars
Muziek: Maaike van der Heijdt, fluit

Vrijdag 26 mei
Toneelvoorstelling Stichting Valreep: ‘De Schelp’ over Betje Wolff met Annet Minderhout en ‘Het Portret’ over Jacobus Bellamy met Annet Minderhout en Rens Schot
Aanvang: 20.00 uur Toegang: € 10,– inclusief consumptie

Zondag 11 juni
Concert Vrienden van het Lied: Varvara Tishina, sopraan en Victoria Dmitrieva, piano
Programma: ‘Le Salon de Musique’ met liederen van Pauline Viardot-Garcia en Pyotr Tchaikovski
Aanvang: 15.00 uur Toegang: € 18,– inclusief consumptie /VvhL-leden gratis

Reserveren: 0118 625284 of info@deosseberg.nl
U bent van harte welkom! Addy Nieuwenhuize-Harting